RESTAURATIE

ONDERZOEK & UITVOERING

Of het nu gaat om een beschilderde muur, plafond, deur of vloer. Een restaurator Historische Binnenruimten weet er raadt mee.

Na het opnemen van eventuele schades en het achterhalen van de oorzaak daarvan, maken we een plan van aanpak en voeren we de conservering en restauratie uit. Dit gebeurt meestal met een team van specialisten.

Wij brengen de schildering of vergulding niet opnieuw aan, mocht dat voor een reconstructie nodig zijn dan werken wij daartoe samen met een decoratieschilder.

Een beschildering behandelen we als integraal onderdeel van het interieur. Daar gebruiken we kleurhistorisch onderzoek bij naast andere onderzoekstechnieken.

Iedere restaurator van historische binnenruimtes heeft een of meer specialismen. Deze zijn overwegend ingedeeld per ondergrond (drager). De decoraties zijn namelijk op verschillende ondergronden geschilderd en die vragen om andere behandelingen. Naast specialismen hebben sommige restauratoren een expertise op het gebied van een bepaalde objectsoort, techniek of periode.

 • RCE_GDukker_1981_voor restauratie_D-0372

  Interieurschilderingen op hout

  Een houten ondergrond krimpt en zet uit door wisselingen in temperatuur en vocht. Het is een van de veel voorkomende oorzaken van schade aan schilderingen in de binnenruimte.

 • RCE_AvdWal_1998_Akerendam_400402.jpg

  Groot formaat doek

  Interieurschilderingen die zijn aangebracht op een textiele drager noemen we ook wel beschilderde wandbespanningen of behangsels. Typische schades voor dit type schilderingen zijn scheuren in het doek of andere structurele schades aan het doek, bijvoorbeeld door ingrepen bij eerdere restauraties.

 • 290917.jpg

  Papierbehang

  Papierbehang of papieren behangsels zijn gekleurde afwerkingen op vellen of rollen papier. De patronen zijn machinaal gedrukt of met de hand aangebracht door middel van blokdruk. Meestal is er sprake van een repeterend motief, soms een panoramische voorstelling. Wij werken niet alleen aan één decoratief behang, ook hele pakketten papierbehang weten wij goed raad mee!

 
 • RCE_Duivenvoorde_Goudleerbehang_D-02805.

  Goudleer

  Goudleerbehang is een bijzonder rijke historische wandbekleding, die met name voor restauraties zeer kwetsbaar is. Voorzichtigheid is bij alle interieurschilderingen geboden, maar voor goudleer geldt dat des te meer.

 • RCE_STechnau_2006_Dominikanerkerk_517565

  Muurschilderingen

  Muurschilderingen zijn direct geschilderd op de kale muur of op een gepleisterde ondergrond van kalk- of stucpleister. Ze maken onlosmakelijk deel uit van de bouwfysica met vaak zoutschade tot gevolg.

 • Historische Binnenruimten Technieken Imi

  Verguldingen en materiaalimitaties

  Sommigen van ons hebben expertise in een historische schildertechniek zoals het conserveren en restaureren van verguldingen of hout- en marmerimitaties.

of volg ons op social media
 • RCE_Edam_Lingerzijde_1_409838.jpg

  Buitenruimten

  Hoewel de naam Historische Binnenruimten anders doet vermoeden, houden wij ons regelmatig bezig met opdrachten aan het exterieur van een pand of Street Art. De kleurige afwerking stopt niet bij de binnenkant.

 • Historische Binnenruimten Bruggen

  Orgels, bruggen...

  We hebben ook ervaring met de kleurige afwerking op uiteenlopende objecten, zoals o.a. orgels en bruggen.

 • 528526_edited.jpg

  Van het Oude Egypte tot de Wederopbouw

  Sommigen van ons zijn gespecialiseerd in een specifieke tijdsperiode zoals de 17de en 18de eeuw of Wederopbouwperiode.

Meer weten?
Bent u op zoek naar een bruikbaar advies over de omgang met een geschilderde afwerking?
Wilt u een gedegen onderzoek naar de aanwezige kleuren of de conditie van een beschildering?
Of zoekt u een deskundige waar u de restauratie van een schildering in het interieur aan kan toe vertrouwen?
Een restaurator Historische Binnenruimten helpt u in al deze gevallen verder.
 
U vindt een passende restaurator Historische Binnenruimten via onze ledenlijst.
 
Algemene vragen kunt u kwijt in onderstaand contactformulier
 

Webdesign Fecit 2019